Varje morgon från oro till lugn

På morgonen vaknar jag ofta med oro. Det är så mycket som är viktigt att uträtta, så mycket jag lovat andra och mig själv… Periodvis har jag dessutom vaknat vid femtiden i stället för vid sju som är lämpligt om jag ska var utsövd. Inte så behagligt.

Högkänslig
Jag hör till de högkänsligas skara, den femtedel av mänskligheten som reagerar starkt, djupt och länge på intryck. Detta kan observeras i mätningar av hjärnans arbete. Om du googlar högkänslig så kan du se vad det handlar om. Som högkänslig och samtidigt mycket engagerad person blir jag lätt överväldigad. Starkskör, det kan du också googla! Då vill jag helst gömma mig under en sten. Och efter natten är jag sårbarast.

Dock har jag sedan ett tiotal år tillbaka ett verktyg som jag välsignar: qigongen. Varje morgon kör jag ett pass på fyrtiofem minuter. Då händer det underbara att oron mer och mer lägger sig, samtidigt som min hjärna strukturerar en del av kaoset till uppgifter och prioriteringar så att jag efter frukost lugnt kan sätta igång och jobba.

Slå om strömbrytaren
Mina qigonglärare Introducerade en gång qigongen med orden ”att slå om strömbrytaren från stressläge till lugnläge”. Och det är precis vad som händer. Det parasympatiska nervsystemet, även kallat lugn och ro- systemet, tar kommandot över oron och dämpar den överdrivna aktiviteten i det sympatiska systemet. Skönt! Och effektivt – för det är när jag är lugn som jag jobbar bäst.

För mig är det qigongen. För dig är det kanske något annat. Simning fungerar ungefär likadant som qigongen för mig men den är ju inte lika tillgänglig. Qigongen kan jag göra precis var och när som helst. Tack för den!

Share

Kommentarer

Varje morgon från oro till lugn — 1 kommentar

  1. Hej
    Jag önskar skaffa Qigong CD som rekommenderas här. Kan du hjälpa mig?
    Och även boken ”Mota stressen. Hjärnergonomi på jobbet”.
    Tack för hjälpen.
    Leila

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *