Är foliehattar faktaförnekare? Och är åskledare inbillning?

Ordet foliehatt används då och då i media – och alltid i nedsättande syfte. Faktaresistent och vidskeplig är vad man brukar avse med ordet. MEN det finns goda skäl för vissa människor att klä sig i foliehattar som skydd.

Men åskledarna då? Vadan denna fråga? Åskledare bygger ju på att metall leder elektriska strömmar, så att ett blixtnedslag följer ledaren i stället för att slå ned i och kanske antända huset. Gammal känd kunskap, inget kontroversiellt med det.

Foliehattar och baldakiner
Mobilsignaler är elektromagnetiska till sin natur, precis som blixtarna. Den som bär en hatt inklädd med folie för att i möjligaste mån avleda elektromagnetiska signaler från huvudet utnyttjar samma princip som åskledarna. Foliehatten är mindre effektiv än åskledaren, men en viss lindring kan den ge. Några av mina elöverkänsliga bekanta bär sådana hattar.

Flera använder sig av samma princip när de sover under en baldakin med invävda metalltrådar för att åtminstone under natten få lite ro från de stressande signalerna. Baldakinen, liksom foliehatten, fungerar då som en så kallad Faradays bur, som vi läste om i fysiken i skolan.

Grodynglen överlevde
I ett försök med grodyngel som utsattes för mobilstrålning visade det sig att de yngel som simmade runt i en Faradays bur av metall överlevde i normal omfattning, just på grund av samma mekanism. Detta medan grodyngel som var oskyddade dog till över 90 procent.

Så jag ber dig, kära medmänniska, håna inte foliehattarna! De har det svårt nog ändå!

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *