Myror tål inte trådlöst

Det finns många studier som visar att olika djurarter påverkas negativt av signalerna från trådlös teknik. Rödhakar förlorar sin orienteringsförmåga, bin försvinner från sina kupor, ägg från höns och flugor kläcks inte…

En av studierna i raden handlar om myror. Forskarna Marie-Claire Cammaerts och Olle Johansson utsatte i ett laboratorium olika grupper av myror för flera former av trådlös teknik: mobil, smartphone, WiFi-sändare (som används bl.a. i trådlösa nätverk) och DECT-telefon.

Myror börjar vingla
Vad hände? Under påverkan av strålningen fick myrorna svårt att röra sig. De började röra sig mycket långsammare och vingligare, eller blev orörliga, närmast förlamade, och kunde inte längre samla föda som vanligt. Allra skadligast var DECT-telefonen.

Myrorna flyr
Forskarna iakttog också hur en hel koloni friska myror betedde sig när den blev utsatt för signalerna från en mobil. Myrorna gav sig genast av från sin boplats och tog med sig ägg och larver. De gick så långt bort de kunde och började bygga ett nytt bo. När strålningen upphörde flyttade de lika snabbt tillbaka igen.

Nervsystemet störs
Vad spelar det nu för roll om några myror börjar vingla?  Det viktiga är att det pekar på något som alla dessa djurstudier visar: att levande varelser störs av signalerna från den trådlösa tekniken.

Och det kanske egentligen inte är så konstigt. Nervsystemet hos levande varelser arbetar med elektromagnetiska signaler. Det gör den trådlösa kommunikationstekniken också.

 

Share

Kommentarer

Myror tål inte trådlöst — 3 kommentarer

  1. Den trådlösa tekniken-myntet har en förskräckande baksida hälsomässigt – och då särskilt för barn och tonåringar – som jag ser det.

    Ingående i sak om vad jag grundar det på här.

    I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

    • Tack Josef! Din blogg innehåller också mycket värdefullt! Vi som har läst på får hjälpas åt, så att droppen till slut urholkar stenen!
      Nu är de ekonomiska krafterna extremt starka och desinformationen monumental, samtidigt som många älskar den nya tekniken och inte vill höra talas om några problem med den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *