Låt hjärnan växla

I mina senaste bloggar har jag skrivit om hur viktigt det är att ge den omedvetna hjärnan arbetsro. Lika viktigt är dock att den medvetna hjärnan stundtals får arbeta ostört. Det verkar vara växlingen mellan medvetet och omedvetet som ger resultat.

För att den omedvetna hjärnan ska kunna bearbeta en frågeställning med full kapacitet är medvetet fokus en förutsättning. Innan du promenerar, springer, rensar ogräs eller gör något annat som ger din hjärna arbetsro behöver du först ha ägnat full uppmärksamhet åt frågan. Ögna igenom eller lyssna med ett halvt öra medan du ändå svarar på mejl duger inte. Totalt fokus!

Använda tid som inte finns
Medvetna växlingar kan spara en hel del tid. Jag hade lovat att leverera en artikel måndag morgon. Det var ett ganska stort jobb men en hel del var gjort. Dock: denna helg var helt fullproppad med familjeplikter och praktiska åtaganden. Jag bedömde att artikeln skulle kräva ytterligare några timmars jobb och den tiden fanns helt enkelt inte. Jag får göra så gott jag kan, tänkte jag.

Det som gjorde att artikeln till min förvåning kunde levereras måndag morgon var att jag tog fram den vid fem eller sex tillfällen under helgen, läste igenom den och gjorde någon liten ändring. Det tog inte så många minuter. Och några få minuter fanns alltid, i skarven mellan olika uppgifter.

Växla mellan tillgänglighet och fokus
Fullt fokus går inte ihop med full tillgänglighet. Vi behöver välja. De tider jag behöver vara tillgänglig, läsa mejl, svara i telefon, ser jag till att ägna mig åt uppgifter som jag kan göra på autopilot. För ostört, fullt fokus stänger jag av.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *