Datorer i klassrummet? ”Idel nackdelar”

Rainer Nyberg, professor i pedagogik i Vasa, var ivrig förespråkare för IT och datorer i utbildningen. Själv använde han bara trådlös teknik. Men han tvärvände och varnar nu för tekniken.

Först blev Rainer själv känslig för det trådlösa, det började sticka i fingrarna och han blev röd i ansiktet. Då började han läsa på. Han frågade också några forskarkolleger: ”Hur är det med för- och nackdelar med datorer i undervisningen?” Några svarade inte alls. Men en påläst forskare som gått igenom mycket forskning om ”one-to-one”, alltså en dator till varje elev, svarade på Rainers mejl med två ord: ”Idel nackdelar!”

Det visade sig alltså att det inte finns forskning som visar på fördelar men en hel del som visar nackdelar. Men varför delas det då ut datorer hej vilt till elever i svenska skolor??

Oroligare och stökigare
Jag fick en del av svaret av en gymnasielärare, Håkan Danielsson, som föreläste på ett seminarium med rubriken ”Den uppkopplade barnhjärnan” på Läkarsällskapet i november. Han berättade först att när det kom in datorer i hans klassrum blev det mycket oroligare, stökigare och svårare att undervisa. När han (och kanske kollegerna) beslutade: Bort med datorerna från lektionerna, så gick det plötsligt att undervisa igen.

Inte pedagogik utan ekonomi
Men orsaken då? Ja, berättade Håkan, det började med att friskolor erbjöd datorer till eleverna som ett sätt att locka till sig elever. Och då måste ju kommunala skolor också göra det… Orsaken var alltså inte alls pedagogisk utan enbart konkurrensmässig.

Sms och Youtube i stället för studier
Sedan har PISA-undersökningar visar att elever som använder datorer mest har sämst skolresultat… Och andra studier har visat hur mycket annat än undervisningen elever ägnar sig åt under lektionerna, eftersom de har tillgång till hela nätet. Skicka sms tex, och titta på Youtube…

Men barn är barn, deras hjärnor är inte mogna. Det är vi vuxna som måste ordna till bra förutsättningar för undervisning.

Share

Kommentarer

Datorer i klassrummet? ”Idel nackdelar” — 2 kommentarer

  1. Hej Gunilla, vet du hur det är med larm som bärs som armband eller i band om halsen och som står i förbindelse med en larmcentral? Många upplever olägenheter i digital miljö utan att förstå orsaken. Tröttheten och minnesstörningarna har blivit vana. Mina föräldrar och deras vänner hade stor glädje av sina hjärnor fortfarande vid mycket hög ålder.

    • Larmen bygger på mikrovågor, precis som mobiler osv så det är ju inte bra
      för den som är känslig (inte för någon egentligen, förstås)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *