Hur vill din hjärna ha det?

Det verkar uppenbart att hjärnan behöver kroppen för att kunna tänka. Sitter du stilla en stund kommer din hjärna ofelbart att börja slöa till och du får svårare att koncentrera dig och tänka klart.
Efter ett par timmar på tåget är det många som har somnat.

Men våra hjärnor är olika också. Den ena hjärnan kanske slöar till efter tio minuter, den andra först efter fyrtio.

Musik och mysbelysning?
Det är också olika vad vi behöver för att tänka klart, lära oss effektivt och vara kreativa. Jag älskar att lyssna på musik – men inte när jag ska koncentrera mig. Då vill jag ha så tyst som möjligt. Sonen har gärna teven på i bakgrunden när han arbetar; det är nog det sista jag skulle kunna tänka mig.

När jag lyssnar har jag ofta svårt att koncentrera mig någon längre stund. Det går lättare om jag skriver anteckningar. Klottra går också bra, följaktligen är jag telefonklottrare. Andra har svårare att koncentrera sig om de måste anteckna. Vi är olika.

Om jag ska kunna koncentrera mig vill jag ha ljust. Mysbelysning gör mig dimmig i huvudet. En väninna till mig fungerar tvärtom – om det är så ljust som jag vill ha det blir hon stirrig. Hon tänker bäst i mysljus.

Jag tänker helst sittande på en stol vid skrivbordet. En väninna föredrar att halvligga i en mjuk soffa, men jag blir ofokuserad av halvliggande.

Läsa på motionscykeln
För att vara effektiv är det klokt att lära känna dina egna hjärnergonomiska behov. Vad gäller just rörelse så behöver vi alla det, för att orka tänka. Men några av oss är mer rörelsemänniskor än andra och har mycket svårt att koncentrera sig om de tvingas sitta stilla.

En kvinna berättade att hon vantrivts i skolan med allt stillasittande. Trots ett inre motstånd hade hon börjat gå en utbildning. Hon slet mycket med att läsa in stoffet, men det ville bara inte fastna. När hon experimenterade lite upptäckte hon att om hon satt och trampade på motionscykeln med boken framför sig gick det otroligt mycket lättare.

Har du klurat ut vad din hjärna behöver?

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *