Är du starkskör?

Har just läst, och omedelbart läst om, en bok som är välskriven, väl strukturerad, väl underbyggd ‑ och välbehövlig!

Drunkna inte i dina känslor heter den, skriven av Maggan Hägglund och Doris Dahlin. Och just det har jag använt en stor del av mitt liv till, att undvika att drunkna.

Undertiteln är Överlevnadsbok för sensitivt begåvade. Ja, det är en begåvning vi har. Inte bara, som jag alltid tänkt, att ”jag är så lättstressad”. Tack för det!

Boken innehåller en mängd bra tankar och ett antal mycket goda råd (det vet jag för jag har praktiserat i stort sett allt de föreslår, känns ju skönt när man har levt i nästan sjuttio år att man lärt sig nånting…)

Vi starksköra tillhör för det första den femtedel av normalfördelningen vars hjärnor bearbetar intryck på ett djupare sätt än andras (detta har man forskat på, på både människor och djur, högkänslighet kallas det). Normalfördelning, ja, vi är alltså normala, skönt!

För det andra är vi då den tredjedel av dessa, alltså totalt 7-8 procent av mänskligheten, som samtidigt är utåtriktade, uppfinningsrika, som ständigt har en massa idéer och projekt på gång, kanske vill förändra världen…

Och nu kan det bli besvärligt. För vi svänger så ini vassen. Ena dagen på barrikaderna, andra dagen hulkande i en gråtpöl. Ena dagen oövervinnerlig, nästa dag – eller nästa timme – utmattad, orkar bara inte gå ner till brevlådan med det där brevet, ligger bara på soffan och stirrar i taket. Eller, som författarna säger, vill bara ligga under en sten.

Vi starksköra kan åstadkomma massor, men vårt engagemang gör oss alltså stundvis utmattade. Och det är OK! Då behöver vi få pausa och vänta på att systemet kommer i balans igen.

Jag har ofta undrat varför inte alla andra reagerar lika starkt som jag, eller tvärtom, varför jag blir så upprörd, lycklig, hänförd, sorgsen, orolig… över det som tycks gå andra förbi. Det är alldeles förbaskat skönt att förstå varför.

Klingar det något hos dig? Du kan lätt kolla om du kan räkna dig till oss starksköra genom att gå in på denna sida om högkänslighet och svara på ett antal påståenden.
Här är några av alla dem som jag svarade ja på:
– Oljud får mig att må dåligt.
– Jag förnimmer och uppskattar fina och subtila dofter, smaker, ljud och konstverk.
– Jag är noga med att undvika våldsamma filmer och teveprogram.

Om du har lätt att drunkna i känslorna kan denna bok vara till stor, stor hjälp för dig. Alla ska inte behöva uppfinna hjulet – det har ju Doris och Maggan gjort nu.

 

 

Share

Kommentarer

Är du starkskör? — 3 kommentarer

  1. Även jag har med stort intresse läst ”Drunkna inte…”Det bekräftar mycket som jag upplevt, då jag började bearbeta mitt oroliga inre redan 1995 hos en fantastisk vägledare och psykiater. Nästa månad fyller jag 70 år. Mediciner och samtal, retreater och själavård. Ja massor av olika sätt har jag upplevt för att må bättre.
    Jag tycker ändå att denna bok känns så otroligt bra. En bekräftelse på hela min personlighet.
    Vill gärna hitta likasinnade för att mer kunna skriva om hur jag lever och har det. Varma hälsningar Carin Lindström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *