Vi behöver bina mer än mobilerna

I Ring P! den 2 juni: en man som är elektroingenjör och biodlare berättar att bina minskar drastiskt runt hela världen.  Han berättade också att han har gjort ett experiment. Han lade en mobil intill en av sina bikupor – varpå bina försvann. Och han är inte den förste. Sådana försök har gjorts tidigare, med samma resultat. Bin försvinner när de blir utsatta för trådlös teknik.

Som genom ett trollslag
En man i England köpte ett gammalt hus som tyvärr redan var bebott – av trettio bisamhällen. Det var stört omöjligt att bli av med dem. Men så hände det oväntade: när mannen installerade ett trådlöst system i huset försvann bina som genom ett trollslag.

Bieffekten
I SVT sändes den 29 maj ”Bieffekten”, en dokumentär om det som kallas Colony Collapse Disorder: bin försvinner runt om i världen. (Du kan se den på SVT Play fram till 25 juni.) Detta är oerhört allvarligt: försvinner bina så försvinner snart vi människor också. Olika tänkbara orsaker till nedgången diskuterades i filmen – men mikrovågor från trådlös teknik nämndes inte. Jag är inte förvånad, den frågan tigs vanligen ihjäl.

Den trådlösa tekniken är fantastisk på många sätt. Det är bara en hake. PRISET ÄR FÖR HÖGT.
Binas liv bygger på samverkan med naturens elektromagnetiska krafter. Hela deras arbetssätt slås i spillror av mikrovågor från trådlös kommunikation. Resultatet börjar vi se nu.

Barrie Trower (googla gärna!) har under en stor del av sitt yrkesliv arbetat med trådlös teknik. Nu ägnar han sin tid åt att varna för den. Så här säger han om mobilteknik och bin: ”… om jag fick i uppdrag att skapa en mekanism för att utrota bin från planeten skulle jag föreslå ett kommunikationssystem med pulsade (modulerade) mikrovågor som penetrerar naturen överallt på planeten. Det finns absolut ingenstans bina kan ta sig för att undkomma sådana mikrovågor”.

Det är allvar. Vi behöver bina.

Share

Kommentarer

Vi behöver bina mer än mobilerna — 1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *