Välkommen till Gunillas blogg

Välkommen!

Ja nu har man blivit bloggare också… det trodde jag faktiskt inte, eftersom jag aldrig varit särskilt intresserad av själva mediet. Men egentligen, jag älskar ju att skriva och det kan ju vara en fördel att det inte alltid måste bli hela böcker. Som en av mina vänner kommenterade: ”Gunilla och blogga, det tänker jag passar bra ihop!”

Den mänskliga hjärnan och mänsklig kommunikation, språklig och annan, kommer jag antagligen inte kunna låta bli att skriva om. Apropå det, har du sett Jill Bolte Taylor föreläsa på TED? Hon är hjärnforskaren som fick en stroke som slog ut hennes vänstra hjärnhalva. Har man det minsta intresse för hur vår hjärna fungerar så är det en guldklimp!

Eftersom det var den vänstra, logiska, begränsande, probleminriktade halvan som slogs ut, så tänkte Jill först inte: ”Herregud, jag har fått en stroke!” utan: ”Wow! This is so cool!” Nu fanns ju verkligen chansen att studera hjärnan inifrån, vilken chans för en hjärnforskare! Och så tänkte hon lägga nån vecka eller så på det. Det tog åtta år.

Lyssna på hennes geniala beskrivning av de två hjärnhalvornas personligheter! Men det mest spännande av allt är nog hur hon talar om vårt medvetande när det vardagliga tänkandet och språket är utslaget. Högra hjärnhalvans medvetande. Fullt ut lika medveten men på ett helt annat sätt, som hon beskriver med orden ”I have been in Nirvana”. En djupare, eller högre, eller vidare eller… form av medvetenhet.

Då tänker jag: människor som är hjärnskadade eller dementa och inte kommunicerar på vårt vanliga sätt, vad ska vi tro om deras medvetande? Det är lätt att tänka att den som inte kommunicerar som vi andra är mer begränsad än vi. Men det kanske kan vara tvärtom?

Share

Kommentarer

Välkommen till Gunillas blogg — 3 kommentarer

 1. Välkommen till bloggvärlden!

  Jag har bloggat om dels min skolvardag som lärare för nyanlända elever, dels om svenska som andraspråk och språkutveckling sedan 2008 och bloggen är ett fantastiskt medium, tycker jag.

  Jag har även en länksamling http://www.scoop.it/t/sva där jag samlar intressanta länkar som rör undervisning av flerspråkiga elever och där har jag lagt upp en länk till ett av dina inlägg.

  Tack för intressanta böcker, förresten!

  Hälsningar,
  Anna Kaya
  http://nyisvenskaskolan.blogspot.com

 2. Hej Gunilla,
  Vilken underbar blogg, TACK , TACK…
  Sedan min dotter som ar 15 manader foddes har jag funderat valdigt mycket om jag gor ratt i att prata till henne pa tre sprak. Mitt modersmal ar polska men jag ar uppvuxen i sverige, sa jag talar 2 sprak flytande. Dessutom ar jag utlandssvensk som bor i spanien, burgos. Min man talar endast spanska. Nar jag sett din blogg forsar jag att flera sprak ar positiva for barn, men har fortfarande funderingar over hur jag ska i praktiken och att hon lar sig skilja pa spraken jag pratar med henne, ja i bland svenska och i bland polska. Vore tacksam om du kunde ge mig rad eller hanvisa mig till nagon bok. Mvh ewa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *