Minnen finns inte – lysande teveprogram!

Jag har vid flera tillfällen skrivit om hjärnan och om minnet och då hävdat just detta, att minnen inte är något som finns utan som skapas.

I Vetenskapens värld i TV2 den 19 september fick vi fantastiska demonstrationer av detta, och av hur det mänskliga minnet fungerar – och inte fungerar. Om du är intresserad av hjärnan och minnet, titta då på programmet under den månad det ligger kvar på SVT Play!

Minnet är inget bibliotek
Många tror nog att minnet fungerar som ett lager eller bibliotek i hjärnan. Det är ju så vi upplever det; minnena finns där och vi kan plocka fram dem – ibland. Men sanningen är en helt annan. Minnen finns inte – de skapas. Råmaterialet till ett minne, i form av sinnesintryck och känslor, måste kopplas ihop varje gång du drar dig till minnes någonting. En hjärnforskare har jämfört ett minne med ett hjärtslag, alltså något som sker i hjärnan.

Våldtäktsmannen som uppträdde i teve
Varje gång ett minne återkallas i din hjärna kan det också förändras genom att ”råka” kopplas ihop med andra minnen. Det betyder att minnet är väldigt opålitligt.

Minnen från olika tillfällen kan alltså blandas ihop, så till den mildra grad att en våldtagen kvinna kunde peka ut en man som sin våldtäktsman trots att han bevisligen satt i en tevestudio då våldtäkten skedde. Hon hade sett honom i teveprogrammet en kvart innan hon blev överfallen, och det var minnet av hans ansikte som dök upp i hennes hjärna, inte våldtäktsmannens.

Exemplet ovan beskrevs i en bok av den misstänkte våldsmannen, Daniel Schacter, som råkade vara minnesforskare! Jag återgav det i min bok Den mänskliga hjärnan – en upptäcktsfärd för att visa att minnet inte är vad de flesta tror.

Falska minnen
Ja man kan till och med ’plantera in’ falska minnen hos människor. Programmet ger ett lysande exempel där en forskare fick att antal vuxna personer att tro att de som tonåringar hade varit i slagsmål och blivit polisanmälda. Av totalt hundra försökspersoner var det ett sjuttiotal som efter ett par samtal faktiskt trodde de varit med om slagsmålet och till och med började berätta detaljer om det.

Var inte för styv i korken!
Dessutom: människor är lika säkra på ett felaktigt minne som på ett korrekt! Jag minns alla gånger jag varit styv i korken – jag var ju så säker, så den andre MÅSTE helt enkelt ha fel! Så nästa gång du grälar: det kan vara du som har fel!  Eller för all del bägge två…

 

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *