Hjärnergonomi – att ge hjärnan arbetsro

Hjärnergonomi innebär att anpassa arbetslivet till våra hjärnors förutsättningar, precis som ergonomiska stolar anpassas efter våra kroppar. Här finns mycket att göra, ännu mer nu med den nya tekniken som gör oss ständigt nåbara. Att vara ständigt nåbar betyder nämligen att vara ständigt störd.

Hjärnan tvingas fokusera om
Den mänskliga hjärnan har en oerhörd kapacitet – men den är lättstörd. Du sitter och arbetar vid datorn. Plötsligt plingar det till – du har fått mejl. Nu tvingas, ja bokstavligen tvingas, din hjärna att fokusera mot plinget. Och detta sker redan innan ditt medvetande kopplas in, flera hundradels sekunder tidigare. Så om du tänker: Jag struntar i plinget, jag låter mig inte störas, så lurar du dig själv. Du är redan störd.

Den mänskliga hjärnan är utrustad med en uppmärksamhetsreflex som automatiskt styr om uppmärksamheten till sådant som plötsliga ljud, blinkande ikoner eller snabba rörelser på skärmen. Denna reflex är urgammal och har haft ett överlevnadsvärde. För hundratusen år sedan när vi levde på savannen var det livsviktigt att uppmärksamma sådana plötsliga intryck – det kunde ju vara ett rovdjur. Nu avbryter den i stället djupa tankeprocesser.

När hjärnan står stand-by
Det luriga är att det räcker att du kan bli störd. När hjärnan vet att den kan bli störd står den i ”stand-byläge”, vilket i sig försvårar djupa tankeprocesser. Att vara ständigt nåbar är därför ett bra sätt att försvåra för hjärnan att göra sitt mest avancerade arbete: fatta stora beslut, läsa komplexa problem och arbeta kreativt.

Minns du den tid då alla officiella institutioner hade telefontider? Då kunde tjänstemännen arbeta i lugn och ro andra tider på dagen. Och idag?

När man som jag arbetar i egen regi kan man själv styra över tekniken. Jag har inga signaler som aviserar mejl – då skulle jag inte få mycket vettigt gjort, särskilt inte när jag är sysselsatt med att skriva texter. Skrivande är en mycket lättstörd process.

På många arbetsplatser finns det idag skäl att tänka till på hur vi kan ge hjärnan arbetsro, kanske under delar av dagen eller veckan, för att beslutsfattande och kreativitet ska få blomma.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *