Håll surfplattorna borta från barnen!

Jag är inte så lättskrämd. Men för en tid sen såg jag något som verkligen skakade om mig. Jag och en vän besökte som hastigast en familj med två små barn. Storasyster, sex år, sprang oss till mötes och pratade glatt. Tvååringen satt med en surfplatta. Under hela vårt besök såg han oss inte, och jag menar det bokstavligt. Han såg inte upp när vi kom. Han lekte, eller vad vi nu ska kalla det, helt borta från omvärlden.

Detta är inte vettigt. En tvååring är nyfiken på besökare. Alternativt blyg för dem. Ofta både/och. Men inte helt ointresserad.

Sedan läste jag en krönika i DN där mamma konstaterade att hennes tvååring reagerade ”normalt” när hon tjatade om appen. Om det hade varit glass hon tjatat om, vad hade mamma tänkt då? Ja, ungen reagerar helt klart normalt. På en onormal situation.

Så såg jag till min glädje att Hugo Lagercrantz hade uttalat sig mot surfplattor för småbarn. Barnläkare och hjärnforskare, han borde ju veta… Han sa bland annat att det splittrar barnens koncentration.

Det jag såg hos tvååringen var något som kan handla om början till ett beroende. Beroende fungerar i princip likadant i hjärnan antingen det handlar om knark, socker eller tekniska underverk.

Att trigga hjärnans belöningssystem hos ett litet barn tror jag är snudd på livsfarligt. Vad tror du?

Share

Kommentarer

Håll surfplattorna borta från barnen! — 7 kommentarer

 1. Hej Gunilla! Detta låter helt absurt i mina öron. Detta lilla barn har ju liten som han är ett autistiskt beteende som föräldrarna bidrar till. Tyvärr(känner ju inte till berörd familj)tror jag att vårt ”stressade karriärsamhälle” bidrar till att barnen ”glöms” bort. Ett belöningssystem med positiv förstärkning genom kvalitetstid tror jag starkt på. Kan också berätta att jag blev mormor den 16/10 till Denice :-). Så himla roligt och jättemysigt! Må så gott! Hälsningar Diana Nodemar

 2. Ja du Gunilla, små barn blir som förtrollade av tekniken under ett skede i livet då barnet naturligt utbildar sig till att läsa människorna i sin omgivning, då de utbildar sig till beteendevetare.

 3. Tja – och vad gör förstagångsföräldrar när förskolan tipsar dem om att skaffa surfplatta eftersom det är utvecklande för treåringen (som visat sig ha vissa problem)

 4. Barnets hjärnas belöningssystem triggas varje gång barnet blir får en positiv upplevelse. Det är det som utgör den positiva upplevelsen hos barnet. Ladberg verkar inte förstå orden hon skriver. Vad hon menar genom sin anekdotiska argumentation är att barnets hjärnas belöningssystem triggar mer på en upplevelse (surfplatta) än en annan upplevelse (främmande besök), vilket Ladberg tolkar som negativt för barnets utveckling (barnet borde vara mer intresserat av besöket än surfplattan).
  Det kan kan hon ha rätt i eller fel i, men hennes sätt att resonera kring ämnet är inte förtroendeingivande. Om hon vill bli tagen på allvar (och det verkar som att hon är genuint oroad) borde hon behärska begreppen, speciellt när hon jämställer saker med narkotika.

  • Visst går belöningssystemet igång som du säger (jag har skrivit om det i min bok om hjärnan). Men det kan ”kidnappas” och det är då vi utvecklar ett beroende.
   Det finns flera tecken på att denna teknik kan vara beroendeframkallande,förmodligen via flera mekanismer. Upplevelsen av surfplattan är inte vilken upplevelse som helst. Återkommer om detta tror jag.

 5. ”Det jag såg hos tvååringen var något som kan handla om början till ett beroende. Beroende fungerar i princip likadant i hjärnan antingen det handlar om knark, socker eller tekniska underverk.

  Att trigga hjärnans belöningssystem hos ett litet barn tror jag är snudd på livsfarligt. Vad tror du?”

  Jag tror att också att det är LivsFarligt !

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

 6. Jag instämmer helt med att:
  Trigga ett litet barns belöninssystem är snudd på LIVSFARLIGT !!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *