Ett nödrop

Föreningen Vågbrytaren fick ett nödrop per brev. Jag saxar ur det.

Sedan tjugo år bor jag i den kulturminnesmärkta 1700-talsbyn Långserum i Östergötland. Här i glesbygden finns ingen kollektivtrafik, bara en förlängningstrafik d.v.s. man kan dagen innan ringa och beställa en subventionerad taxi till på morgonen eller eftermiddagen.

Telefonledningarna rivs
Den 31 maj 2017 river Telia kopparnätet här i byn och runtom. För många människor är det ett brutalt ingrepp i deras liv. Telia erbjuder trådlösa alternativ där det inte finns bredband och bolaget har inget samhällsansvar.

Vart ska jag ta vägen?
För mig är nedläggningen av kopparnätet närapå en katastrof, eftersom jag inte bara är fattigpensionär utan också är så kallat elöverkänslig. Om grannarna föredrar de trådlösa alternativen kan jag förmodligen inte bo kvar. Men vart ska jag ta vägen, eftersom samhället idag mer och mer inför WiFi och andra sorters artificiellt strålande anordningar för de apparater som anses ändamålsenliga i ett modernt liv?

Sömnlöshet
Att för mig som elöverkänslig resa med tåg eller buss i dagens läge innebär en stor påfrestning med konsekvenser dagar och nätter kanske långt efteråt, bland annat med sömnlöshet för min del. Ändå är inte jag bland de svårast drabbade. Jag lever ju än så länge i en sund miljö, där mobiltäckningen är urusel, vilket gör att jag kan bo kvar här.

De olika operatörerna behöver inte lägre meddela var de nya masterna sätts upp. Det är därför svårt att försöka skydda sig eller veta vart man som elöverkänslig ska våga flytta.

Fast telefon är ett måste
I värsta fall, om jag inte kan ha telefon, blir jag då totalt beroende av posten för att beställa mat på vintern, hålla kontakter, be om hjälp. Fast analog telefon är med andra ord för mig och andra elöverkänsliga en absolut förutsättning för att kunna hålla kontakt med yttervärlden (kursiverat av Gunilla).

Trådlöst = sårbart
Dessutom är det lätt att sabotera ett land som främst bygger på trådlöst. När strömmen bryts är det inte mycket som fungerar, d.v.s. det kan bli en övergripande nationell funktionsnedsättning.

Långserum 3 oktober 2016-11-02
Barbro Helena Carlman
(rubrikerna är Gunillas).

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *