Värna din livsviktiga sömn

För några årtionden sedan visste inte hjärnforskarna vad sömnen egentligen är bra för.

Nu vet vi mycket, vi vet att den bygger upp och reparerar celler, konsoliderar minnen och på många andra sätt bidrar till ett bra liv. Sömnen är helt enkelt livsviktig. Och ju mer hjärnan jobbar desto mer sömn tycks den behöva.

Mera hjärnjobb – mera sömn
Spädbarn sover mycket. De tar ju emot så många nya intryck, allt de ser är nytt, nästan allt de hör är nytt, det de tar i och känner på med händer och tunga är nytt. Så deras hjärnor behöver ta igen sig mycket.

Jill Bolte Taylor är hjärnforskaren som själv fick en stroke som slog ut hela hennes vänstra hjärnhalva (titta gärna på henne på Youtube). Hon fick hjälp av sin mamma som, utan att vara proffs, förstod vad hon skulle göra och gick in för att träna Jills hjärna genom att ge henne olika frågor och uppgifter.(Åtta år senare var Jill i stort sett återställd.) Jill beskriver i sin bok Stroke hur de satt och pratade i tjugo minuter, sedan behövde hon sova i sex timmar, så tjugo minuters umgänge-träning, sex timmars sömn…

Jag känner också en ung kvinna som har skador i sin hjärna, som gör att den behöver arbeta för högtryck med sådant som för de flesta av oss är peanuts. Hon behöver också sova väldigt mycket, gärna ett par timmars middagssömn förutom en lång nattsömn.

Melatoninet störs
Numera sover många dåligt, till och med små barn äter sömnmedel och läkemedelsfabrikanterna tjänar storkovan. Men varför? Ja en sak man sett är att mikrovågorna från den trådlösa tekniken (mobiler, surfplattor, WiFi…) stör och förskjuter hjärnans produktion av melatonin, vilket är vårt ”sömnhormon”.

Så, om du använder såna där trådlösa prylar, se åtminstone till att stänga av dem på natten.

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *