Våld gör att man förlorar tilliten

Jag lyssnade på ”Tankar för dagen” med Pernilla Josefsson i P1 den 22 april. Hon berättade att hon hade blivit hotad tre gånger, en gång av en man med kniv. Sedan gick hon under en tid alltid med en lång vass sax i väskan. Jag spetsade öronen.

”Jag kom undan utan skador. Men inte min människosyn.”
”Den största förlusten med att bli utsatt för våld är att man förlorar tilliten till människor.”
Hon berättade också att det är känt att krig och våld påverkar psyket hos den som blir utsatt och att 50 000 engelska soldater fick psykiska problem efter första världskriget, liksom en halv miljon amerikanska soldater i Vietnam.

”Rädsla gör oss farliga. Det är rena turen att jag inte skadat någon med saxen.”

”Det enda vapnet mot rädsla är modet att möta den.” Om jag förstod henne rätt var det vägen till att hon kunde lägga ifrån sig saxen.

Tänk så mycket viktigt man kan få sagt på fem minuter!

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *