Tid för eftertanke och kreativitet?

Vet du att din hjärna gör den största delen av sitt arbete, även intellektuellt arbete, utan att du är medveten om det?

Detta är egentligen välkänt och vi har många språkliga uttryck för det: vi behöver ”smälta intrycken”, ”sova på saken” och ”låta det mogna”. Det betyder att medan vi gör andra saker arbetar hjärnan med de intryck den tagit emot.

Låt det mogna
Du kan somna på kvällen med en fråga och vakna med ett utropstecken. När du sportar, diskar, promenerar, handarbetar… arbetar hjärnan i det tysta.

En av stressfaktorerna idag är att vi inte ger hjärnan den här tiden. Beslut ska fattas snabbt, information ska iväg bums, svaret på frågan ska komma i samma ögonblick den ställs.

Hjärnan vill ha ostörd tid
Skapande, nytänkande och problemlösning är processer som förutsätter samverkan mellan många centra i hjärnan. Det är ömtåliga processer som lätt störs. Ett par telefonsamtal eller mejl som pockar på uppmärksamhet kan effektivt sabotera en kreativ eller problemlösande process i hjärnan.

Sådana processer kräver ostörd tid, både för medveten eftertanke och för att låta hjärnans undermedvetna arbeta. Den tiden går inte att förhandla bort utan att resultatet blir lidande. Och en längre sammanhängande tid kan inte ersättas av många kortare tidssnuttar.

Arbetsglädjen börjar i hjärnan
Både effektiviteten och arbetsglädjen är beroende av att vi tillgodoser hjärnans behov och respekterar dess sätt att fungera. Precis som stressen börjar arbetsglädjen, kreativiteten och effektiviteten i hjärnan.

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *