Om min senaste bok

Om boken
Hjärnan, flocken och ensamheten. Om människans  natur och det moderna livet

Det är det viktigaste i livet och det mest förbisedda i vår tid: vårt djupa beroende av varandra som människor. Här visar jag med forskning och med slående och berörande exempel hur människans behov av tillhörighet går före allt annat, även före kunskaper och logiskt tänkande. 

I en tid när de sociala medierna gör att vi kan söka kontakt med ett enda klick, är det viktigare än någonsin att förstå vilka våra verkliga behov är och vad som på djupet gör oss tillfredsställda.

Kommunikation är människans normaltillstånd. Vi kan inte välja bort det eftersom det är inbyggt i vår hjärna. 

Några röster ur boken:

”När jag hoppar av från mitt gäng måste jag veta att ett annat gäng tar emot mig. Samhällets gäng.”
Peter, f d kriminell

 ”Ingenting, jag bara hjälpte honom gråta.”
Fyraårig pojke när mamma frågade vad han sagt när han satt i knäet hos den sörjande grannen

 ”Jag har aldrig känt mig ensammare.”
Journalisten Kristofer Ahlström efter en period av intensivt kommenterande på nätet

 ”Jag fryser om dina händer.”
Inledningen till en dikt av Bo Bergman

 I boken visas hur vår hjärna och våra sinnen är programmerade för att sända och ta emot mänskliga sociala budskap och hur detta mer än något annat styr våra liv. Bokens budskap är att vi människor är mycket mer flockvarelser än vi tror, i en tid när så mycket går ut på individualitet, egna beslut, personlig utveckling, unika val och varumärken. Jag ger exempel från hjärnforskningen och förklarar betydelsen av hjärnforskarens uttalanden, såsom: ”De viktigaste signalerna för hjärnan är de som rör andra människor beteende” (G. Rizzolatti) och ”Ensamhet är förenat med livsfara” (M. Ingvar).

Det här är en bok för
ledare
vårdpersonal
pedagoger
föräldrar
och andra som vill förstå vår sociala natur. 

Gunilla Ladberg, fil.dr. i pedagogik, har skrivit 22 böcker, varav flera blivit försäljningssuccéer, bland andra den förra om hjärnan, Den mänskliga hjärnan – en upptäcktsfärd. Specialist på att skriva och talalättfattligt och engagerande om komplicerade saker. Med kunskaper om hjärnforskning och psykologi och sin pedagogiska förmåga  synnerligen lämpad som expert i radio, tv och tidningar.  

För intervjuer och uppdrag, ring Gunilla Ladberg på 08 767 6118, eller maila gunilla@ladberg.se. För mer information, besök www.ladberg.se.

Förlag: Gunilla Ladberg Pedagogik & Språk.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *