Oavsiktliga dubbelblinda test

Dubbelblinda kallas sådana vetenskapliga tester där varken den som är försöksperson eller den som leder studien vet vilka villkor som för tillfället gäller. Detta för att ingen ska påverkas av sina förutfattade meningar.

Mina elöverkänsliga vänner utsätts ofta för helt oavsiktliga ”dubbelblinda test”: Är mobilen på eller inte?

Här är den senaste.

Min väninna har just varit tvungen att sluta jobbet, sedan det installerats för mycket trådlöst som gör henne yr, okoncentrerad och utmattad. Nu skulle hon få akupunktur, hon känner att den behandlingen hjälper henne att må bättre. Men när hon kom till kliniken började hon må förfärligt. Det var de vanliga symtomen, hon blev helt snurrig, illamående och ”borta i huvudet”.

En annan kvinna fick just behandling. Hade hon möjligen mobilen påslagen? Nej, det hade hon inte, sade hon när akupunktören frågade.

”Snälla du, fråga igen om den VERKLIGEN är helt avslagen!” bad min väninna. Det gjorde han, lite motvilligt. Jodå, hon försäkrade att den var avslagen. När hon sedan gått kom akupunktören in: ”Jag måste be dig om ursäkt, jag såg ju nu att mobilen var påslagen, den stod bara på ljudlöst”.

Många tror att avslaget och ljudlöst kan kvitta, men telefonen tar ju emot signaler även i ljudlöst läge. ”Det kan väl inte vara så farligt”, tänker nog många. Jo, det kan det. Har man hunnit bli tillräckligt känslig kan man reagera häftigt, precis som min väninna gjorde. Mobiler är starka saker.

Svenska forskare påstår att det inte går att visa att mobiler stör människor. Men har man hört tillräckligt många historier som denna så tvivlar man inte.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *