Mat, motion och minne

Det kommer mer och mer belägg för att vad du äter påverkar inte bara din kropp, vikt och kondition utan också din hjärna.

Inflammationer i hjärnan
Inflammationer i hjärnan – hur trevligt låter det? Sådana sjukdomar som kallas hjärndegenerativa, som Alzheimer, Parkinson, ALS med flera, har visat sig ha inflammationer i botten. De här sjukdomarna fortskrider obönhörligt och ödelägger patientens hälsa. Alla har ökat på senare år.

Det man hittills haft att ta till är så kallade bromsmediciner, som inte stoppar sjukdomen, inte minskar symtomen men väl kan åstadkomma just en inbromsning av sjukomens förlopp.

Kosten kan vara avgörande
Nu visar det sig att kosten kan ha avgörande betydelse.

I en studie behandlades tio patienter som hade olika grader av minnessvikt, de flesta diagnosticerade med Alzheimers sjukdom. Flera hade varit tvungna att sluta sitt arbete på grund av sjukomen.

Behandlingen bestod av en rad åtgärder. Detta i individuellt utformade program eftersom det kan vara olika vad vi behöver och olika vad vi klarar av att genomföra.

Gluten bort, grönsaker in
Kosten för patienterna lades om radikalt. Bort med socker, gluten och snabba kolhydrater, in med mer grönsaker, frukt och vildfångad fisk. Därtill diverse kostillskott, som melatonin för sömnen och olika vitaminer. Motion och sinneslugnande aktiviteter som yoga och meditation ingick också.

Tillbaka till jobbet
Resultaten blev stora förbättringar för alla utom en enda, där sjukdomen gått längre än hos de andra. Sex av dem blev så mycket bättre att de kunde gå tillbaka till sitt arbete eller kunde utföra sitt arbete med mycket mindre ansträngning, detta efter några månaders behandling.

Aldrig förr
Man har här alltså kunnat backa sjukdomen så att minnesförsämringar gått tillbaka. Det rör sig förvisso om få personer, men just detta är sensationellt. Aldrig tidigare har man kunnat visa sådana förbättringar hos alzheimerpatienter.

Det verkar handla om att man kunnat hejda, kanske också läka inflammationer. Det verkar också vara så att inflammationer ligger bakom väldigt många olika sjukdomar. I så fall kan mycket förbättras genom bättre kost.

Eftersom sådana här sjukdomar ökar och vi alla blir äldre så kan det vara skäl att fundera över förebyggande åtgärder. Skönt att ha minnet i behåll! Och skönt att kunna göra något innan man blir så gaggig att man inte bryr sig…

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *