Hjärnstark

Hjärnstark. Så heter en av de bättre böckerna om hjärnan som jag läst. Visste du vad som är den bästa träningen för hjärnan? Korsord? Suduko? Nix. Att röra på kroppen är det bästa.

Stressystemets bromspedaler stärks
Läkaren Anders Hansen har läst in sig på forskningen. Och faktiskt, hjärnan är det av kroppens organ som påverkas allra mest av att du rör på dig. Du tänker snabbare. Du blir mer kreativ. Du blir mindre stressad. Ett favoritcitat: ”Stressystemets bromspedaler hippocampus och frontalloben stärks och blir bättre på att bromsa ångestmotorn amygdala”.

Du blir också bättre på att fatta beslut, ta initiativ, planera uppgifter och hålla koncentrationen. Din hjärna håller sig ung och elastisk.

Yngre hjärna av promenader
Författaren börjar med oss äldre. Två grupper av sextioåringar fick olika program. Den ena gruppen skulle promenera två gånger i veckan. Den andra gruppen skulle under samma tid göra enkla övningar som inte fick upp pulsen. Och si, efter ett år hade promenadgruppen fått föryngrade hjärnor medan den andra gruppens hjärnor fortsatte åldras.

Promenerarnas hjärnor fick bl. a. bättre förmåga att koppla ihop sina olika delar, lober, vilket är avgörande för att hjärnan ska fortsätta jobba på bra. Särskilt pannloben och tinningloben samarbetade bättre, och just dessa lobers samarbete är något som försämras mycket av åldrande.

Hjärnan reagerar direkt
Men du behöver inte tänka ett år framåt. Hjärnan reagerar direkt på kroppsrörelse. Just konditionsträning, att få upp pulsen, verkar vara det som är viktigast. Allra helst springa eller motsvarande. Själv är jag inte förtjust i att springa, så jag tar snabba promenader. Och det räcker långt, som vi såg här ovan.

Precis som andra som studerat hjärnan förankrar Anders Hansen sina resonemang i människans historia. Ursprungligen var vi tvungna att röra på oss för att skaffa mat och överleva. Detta är fortfarande inskrivet i våra hjärnor.

Jag säger som Anders Hansen: ”Om inte det är tillräcklig motivation för att röra på sig så vet jag inte vad som är det”.

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *