Har du också fått dåligt minne?

Jag har hört till de lyckliga som alltid haft ett utmärkt minne. Men nu har det hänt något.
De senaste tre eller fem åren har mitt minne blivit dramatiskt mycket sämre. Eftersom jag är sjuttioett år, säger alla: ”Det är åldern”. Katten heller! Inte vid sjuttio, först omkring åttio år kan man räkna med att få sämre minne enigt forskningen. Eller snarare kunde. För det är annorlunda nu

Minns inte siffrorna
Mitt arbetsminne har blivit mycket sämre. Jag läser en sexsiffrig kod och ska minnas den tills jag skriver in den – och måste titta igen. Sex siffror klarade jag utan problem förr.

Men det handlar inte bara om det kortvariga arbetsminnet, jag har också fått otroligt mycket svårare att minnas vad jag gjorde för en liten stund sen, eller för några dagar sen.

Var är strumporna?
Jag går ut i köket – och har glömt vad jag skulle göra där. Ska handla tre saker och måste skriva en lapp. För TRE saker! Förlägger ständigt nycklar, strumpor och almanackor. Minns alltså inte var jag lade strumporna för en liten stund sedan. Tappar namnet på den – enda – person jag just presenterats för.

Förr mindes jag kristallklart hur vi tillbringade förra lördagen. För att komma på det nu måste jag verkligen anstränga mig och leta i minnet, kanske också titta i almanackan. Nu börjar det evinnerliga letandet och antecknandet påverka mitt vardagsliv.
Känner du igen dig?

”Lite senil”
Det viktiga är ju dock att det inte bara är jag. Detta händer också unga människor, det är det som är det nya och verkligt allvarliga. Trettioåringar omkring mig minns inte heller vad de skulle göra i köket eller vad den nya bekantskapen hette. En ung släkting berättade skrattande att hennes pojkvän brukar skoja och kalla henne ”lite senil”. Ja, än så länge är det kanske kul, men inte så länge till.

Hur många har jag inte hört skämta om Alzheimer light? Eftersom detta har blivit så vanligt är det ju lätt att tro att det är normalt. Och vanligt, ja. Men det är INTE normalt.

Mikrovågorna stör hjärnan
Jag har en obehaglig hypotes. Och inte bara jag, mängder av hjärnforskare pekar nu på samma sak. Tvåhundra av dem skrev nyligen till FN-chefen Ban Ki-moon och påtalade detta. Den trådlösa tekniken, med mobiler och trådlösa nätverk som sänder mikrovågor genom luften hela tiden, påverkar minnet.

Råttor tappar minnet
I försök med råttor har man sett att de får svårare att lära sig något som råttor är fenomenala på, nämligen att hitta i labyrinter. Sedan har man undersökt råttornas hjärnor och sett att hippocampus skadas av mikrovågorna. Hippocampus är en formation i hjärnan som är helt avgörande för minnet hos människor, råttor och andra djur.

Vi behöver vår hippocampus! Men vi behöver inte dessa mängder av trådlösa apparater.

Share

Kommentarer

Har du också fått dåligt minne? — 2 kommentarer

  1. Ja du Gunilla, sedan sändarna i vår trakt laddades med 4G har minnesförluster blivit ett ofta förekommande samtalsämne i detta område. Jag har tidigare haft flera äldre vänner, inklusive mina föräldrar, som uppnått hög ålder utan att drabbas av minnesproblem. Jag har tidigare tyckt, att det var roligt att hålla föredrag, men nu vågar jag inte. Tappa ord inte så kul som det låter.

  2. Hur blir läget i en skolklass där varje elev sitter med en aktiverad laptop? Skolungdomar som inte mår bra trots diverse goda förutsättningar, förvånar mig inte alls. Tre lärare i Norrland, som tidigare funnit sig väl tillrätta i yrkesrollen, måste hoppa av som lärare för de tålde inte den trådlösa skolmiljön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *