Den största förövaren – vuxensamhället

Nu har det hänt igen. Två unga män, 19 och 20 år gamla när det hände, frias från våldtäkt på en minderårig flicka under en fest. Flickan hade fått en diabeteskänning, fallit och slagit huvudet och var som hon själv sade ”helt borta” (enligt DN). Bevis finns i form av sperma och bilder på en naken flicka. Männen fälldes för mindre brott, bl.a. sexuellt tvång.

 För en tid sedan var det stor debatt om fem ännu yngre pojkar som alla haft sex med en femtonårig flicka på en fest. Dessa fem friades, eftersom rätten inte var säker på att flickan var tillräckligt hjälplös för att de skulle kunna fällas. Det ledde till stor upprördhet och stora manifestationer, bland annat på Medborgarplatsen i Stockholm. Nu diskuteras en samtyckeslag. Bra!

 Hjärnan är inte mogen
Men det finns en annan sida av saken. De här två unga männen är myndiga, i motsats till de fem tidigare. MEN enligt hjärnforskningen är de faktiskt inte riktigt vuxna!

 Vår hjärnas pannlober, med dess högsta funktioner, moral, omdöme, självkontroll och empati, är nämligen inte fullt utvecklade förrän senare i tjugoåren (även om detta, precis som allt annat, också är individuellt; en del äldre tonåringar har säkert mogna hjärnor). Det innebär att unga människor inte kan förväntas ha full kontroll över sig själva.  Detta betyder i sin tur att de unga behöver ha vuxna närvarande som kan sätta stopp, och detta kanske framför allt i lägen när de minst av allt vill det.

 Vuxensamhället sviker
ÄNDÅ lämnar vi vuxna ungdomarna ensamma i situationer som de faktiskt inte kan förväntas behärska, som just på fester med både tillgång till sprit och tillfällen till sex. Många dricker för mycket. Unga kåta män våldför sig på hjälplösa eller rädda flickor. Och ingen finns där och sätter ner foten. 

Vuxensamhället sviker alltså de unga. Och detta gör vi med sådan självklarhet att de flesta inte ens verkar tänka på det som ett problem.

 

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *