Ungas stress – igen

Dagens Nyheter i dag: ”Stress gör att de mår dåligt. Dyster bild av unga i ny studie.”

Det handlar om den nya Ungdomsrapporten. Jag fastnar för ett citat: ”Man ska plugga, ha ett bra jobb, flytta hemifrån. Det känns som att man ska vara så förbannat stark hela tiden.” Och jag tänker: ”Detta är ju inte nytt, så var det för oss också. Så varför så mycket mer stressade nu?”

Ja, vad är det egentligen som är nytt? Vad har förändrats så mycket att vanligt vuxenblivande känns så stressande? Och det är ju mycket som är annorlunda. Bland annat utsätts vi idag för en ny form av fysisk stress från den nya trådlösa tekniken. Fysisk alltså, förutom all psykisk ”tillgänglighetsstress”.

De jag känner som vet att de mår dåligt av den här tekniken nämner ofta stresskänsla som ett av symtomen vid sidan om huvudvärk, sömnproblem och annat. Studier visar också att djur får stressymtom av att utsättas för signalerna från trådlös teknik.

Om du är stressad utan att du är medveten om orsakerna, vet du vad din hjärna gör då? Den finner, för att inte säga uppfinner orsaker. Människohjärnan avskyr att inte förstå, så den hittar något att hänga upp stresskänslan på.

Om alla dessa ungdomar som mår dåligt (och alla andra som är stressade…) inte redan var stressade av, bland annat, signalerna från trådlös teknik, kanske vuxenblivandet inte skulle kännas så svårt?

Share

Kommentarer

Ungas stress – igen — 1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *